Gyakran ismételt kérdések

 
 
Szabad vállalkozási zónák
/a szabad vállalkozási zónák létrehozásának és működésének, valamint a kedvezmények igénybevételének szabályairól szóló 27/2013. (II. 12.) Korm. rendelet alapján/
 

A leghátrányosabb helyzetű térségek településeit a kormány szabad vállalkozási zónává nyilvánította. Terület – és gazdaságfejlesztési valamint foglalkoztatáspolitikai szempontok alapján ezen települések listája tovább bővült, egy 2015. decemberi kormányrendelet értelmében további 122 településsel. Jelenleg összesen 1202 település tartozik a szabad vállalkozási zónába Magyarországon.
Gyakorlati jelentősége, hogy bizonyos pályázatok esetén ezen zónákban működő vállalkozások magasabb támogatásban részesülhetnek illetve további kedvezményeket vehetnek igénybe.
Somogy megyében az alábbi kistérségek települései tartoznak szabad vállalkozói zónába: barcsi kistérség, csurgói kistérség, lengyeltóti kistérség, kadarkúti kistérség, tabi kistérség, nagyatádi kistérség.

Szabad vállalkozási zónák települései!

 *****

A KKV meghatározása

/a 651/2014/EU rendelet 1. sz. melléklete alapján/

A vállalkozástípust meghatározó alkalmazotti létszám és pénzügyi határértékek:

(1) A mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) típusba a 250-nél kevesebb személyt foglalkoztató vállalkozások tartoznak, amelyek éves árbevétele nem haladja meg az 50 millió eurót, és/vagy az éves mérlegfőösszegük értéke nem haladja meg a 43 millió eurót.
(2) A kkv típuson belül a kisvállalkozás annak meghatározása szerint olyan vállalkozás, amely 50-nél kevesebb személyt foglalkoztat, és amelynek éves árbevétele és/vagy éves mérlegfőösszegének értéke nem haladja meg a 10 millió eurót.
(3) A kkv típuson belül a mikrovállalkozás annak meghatározása szerint olyan vállalkozás, amely 10-nél kevesebb személyt foglalkoztat, és amelynek éves árbevétele és/vagy éves mérlegfőösszegének értéke nem haladja meg a 2 millió eurót.